Er min forretningsmodel skalérbar?

Hvis du er på jagt efter investorer til dit projekt, vil du formentlig ofte blive mødt med spørgsmålet om, hvorvidt din idé er skalérbar. Medmindre den altså er skalérbar, for så vil de naturligvis smile så bredt, at det kan ses bagfra.

Skalérbarheden kan egentlig meget kort defineres som hurtig vækst uden flaskehalse.

Set fra investors synspunkt handler det bl.a. om at din virksomhed kan vokse hurtigt uden at det vil kræve alt for store ekstra kapitalinsprøjtninger, men det handler generelt om, hvorvidt der er noget, der kan bremse væksten selvom markedet skriger på dit produkt.

Nogle eksempler på flaskehalse ved vækst kan være:

  • Store anlægsinvesteringer i maskiner eller i grunde og bygninger.
  • Øget likviditetsbehov hvis leverandører skal have penge før kunderne betaler.
  • Afhængighed af flere og flere specialiserede medarbejdere – og din virksomhed ligger ikke lige i Silicon Valley eller hvor de relevante specialister nu er.
  • Vanskeligt at outsource eller finde underleverandører som alternativ til egenproduktion.
  • Generelt stort rekrutteringsbehov ved vækst – f.eks. hvis der er et væsentligt element af service forbundet til dit produkt.
  • For store markedsforskelle – p.g.a. kultur, lovgivning, teknologi, brancheforhold o.s.v., som betyder at man skal starte forfra hver gang man går ind på et nyt marked.

Kort sagt: Er vækst i din virksomhed et 100 m-løb, hvor det går ligeud hele vejen, eller er det et forhindringsløb, hvor man med jævne mellemrum skal sænke farten for ikke at snuble.

 

 

 

 

 

forretningsmodel, skalerbarhed

No comments yet.

Skriv et svar