Opstartsbudgetter er simulationer, ikke forudsigelser

Har du været ved at opgive at lave et driftsbudget for din nye virksomhed, fordi du godt ved, at det alligevel ikke holder? Velkommen i klubben, det er der mange der har, for det er dybt frustrerende at lave især salgsbudgetter, hvis man gør det for at ramme rigtigt. Det kan føles lidt ligesom at sidde med en lottokupon og prøve at regne ud, hvilke bolde der vil trille ud af den roterende lotto-bowle i denne uge.

Du føler sig måske oven i købet lidt småsvindleragtig, når du afleverer budgettet og forretningsplanen til banken. “De gennemskuer garanteret mit bluf, og når de begynder at stille nærgående spørgsmål, vil de opdage, at jeg bare gætter”, tænker du måske.  “Og hvad så når de senere opdager, at det ikke holder?”

Med andre ord, hvis man præsenterer sit budget som en forudsigelse, så er man dømt til at fejle, og så er det dybt frustrerende at lave.

Hvis du derimod ser dit budget som en økonomisk simulationsmodel for din virksomhed, så er det faktisk ret sjovt at arbejde med budgetter – både før og efter opstarten. Ligesom man i en flysimulator kan simulere landinger i forskellige lufthavne under forskellige betingelser, så kan du også bruge en budgetmodel til at simulere forskellige alternativer:

  • Hvad nu hvis jeg kan få 10 kunder mere pr. måned?
  • Hvad nu hvis jeg køber for kr. 5.000 AdWords-annnoncer pr. md.?
  • Hvad nu hvis jeg kan sælge for kr. 500,- mere pr. ordre?
  • Hvad nu hvis jeg kan få mit indkøb 10% billigere?
  • Hvad nu hvis jeg kan hæve prisen med 100 kr. pr. stk.?

Ved at tænke sådan, skal du ikke forholde dig til overordnet gæt på den samlede omsætning og buttofortjeneste. Du begynder i stedet at tænke i, hvordan økonomien hænger sammen i din virksomhed og hvordan man faktisk skaber salg og hvor hurtigt man kan gøre det.

Hvor meget vil jeg annoncere eller hvor mange kunder vil jeg besøge pr. måned? Hvor mange af de kunder, som jeg kontakter, vil faktisk købe noget? Hvor meget vil de købe i gennemsnit? Hvor mange vil købe igen? Hvor ofte? o.s.v.

Det er stadig lidt gætteri, men du vil opleve at det er lettere at forholde sig til det realistiske i et besøge 10 kunder pr. uge (40 pr. md) med en succesrate på 20% og en gennemsnitlig ordre på kr. 10.000 end det er at forholde sig til en månedsomsætning på 80.000 kr. (40 besøg x 20% ordrer x 10.0o0 kr. ).

Jeg må erkende, at det faktisk blev rigtig sjovt at lave budgetter, da jeg begyndte at arbejde på den måde – men det kan måske være svært at gøre dig i stand til det med få ord. Derfor vil jeg i den kommende tid give nogle praktiske eksempler på, hvordan man kan arbejde med budgetmodeller som simulationer, så du kan tage det frustrerende ud af budgetarbejdet.

 

 

 

 

 

 

budgetter, driftsbudget, salgsbudget

No comments yet.

Skriv et svar